Startsiden

Prep av løyper

Været i dag

Kart/Løyper

Avstander

Distansemerket

Åpen dato

Meny / Priser

Hyttas historie

Drift av hytta

Vannforhold

Om Rotary

Bli medlem?

GREINEMILA 


 


Historien om den gamle Greinehytta.
Den gamle Greinehytta er et gammelt skogshusvære, eller tømmerkoie som det het da den ble bygget i 1930 årene. Den ligger lunt og fint på en liten haug innunder Greineåsen og den var i bruk helt fram til 1950. Inntil da ble skogen drevet etter den gamle metoden, som krevde at tømmerhuggerne lå på "skauen" hele vinteren. Etter en slitsom dag i skogen med øks, svans og hest var det godt å komme inn i den lune koia. Her kunne opp til 10-11 mann holde hus - så det var ikke godt om plass rundt vedovnen som den gangen sto midt i rommet for å gi varme til alle.

Plasseringen av hytta var nok ikke tilfeldig valgt. Det er nemlig en ile like nedenfor Greinehytta som byr på krystallklart vann hele året uansett temperatur. Ikke bare karene som lå i koia fra mandag til lørdag trengte vann. De to hestene som var stallet opp i uthuset var også tørste etter en strevsom dag. 

Det var mange koier på skogen i 30 årene og før den tid. Dette går tydelig fram av gamle kart hvor mange stedsnavn er karakteristiske for stedet eller de som bebodde plassen. I dag er det bare noen ganske få igjen av disse koiene.

Det er Løvenskiold-Vækerø som eier den gamle Greinehytta og som velvillig stiller hytta til Skiforeningens disposisjon. Forutsetningen er at hytta skal være et tilbud til turfolket vinterstid med enkel servering og mulighet for en hvil. 

Løvenskiold-Vækerø og Skiforeningen er opptatt av å sikre at fremtidige generasjoner skal benytte marka som sitt naturlige rekreasjonsområde. Derfor er den gamle Greinehytta blitt bevart og rehabilitert.  

Den nye Greinehytta.
Den nye Greinehytta, utedassen og vedskjulet er satt opp av Bærums Verk Rotary Klubb i 2014 og 2016. Klubben  drifter hytta med servering i vintersesongen, der inntekter fra salget går videre til gode formål. Hytta er gitt til Skiforeningen som har ansvaret for vedlikehold, og hytta vil i 2054 gå over til Løvenskiold-Vækerø.


 


  


 

     Oppdatert   22.01.2023 14:27:21
Greinehyttas historie